Selecteer een pagina

Afgelopen week heb ik samen met Heuga Design een workshop WordPress en hoger in Google gegeven. Tijdens deze workshop hebben we de cursisten een handig stappenplan uitgelegd waarmee ze er zelf voor kunnen zorgen dat ze hoger in de zoekresultaten komen te staan. Via de onderstaande powerpoint kun je zelf gemakkelijk het onderdeel Hoger in Google doornemen. Daarnaast hebben we in dit artikel alle slides gemakkelijk voor je uitgelegd. Heb je na het lezen van dit artikel vragen of zou je graag willen dat we een keer met je meekijken ? Neem dan eens contact met ons op, we helpen je graag !

Wat is SEO ?
Met SEO bedoelen we Search Engine Optimalisation, beter bekend als zoekmachine optimalisatie in het Nederlands.  Met SEO gaan we ervoor zorgen dat je hoger in Google komt te staan met je website.
 —–
SEA & SEO
Naast SEO is er ook SEA. SEA betekend Search Engine Advertising. Als je bij Google aan het zoeken bent dan zie je als eerst een aantal zoekresultaten staan met een groen boxje waarin staat Ad. Dit betekent dat de eerste zoekresultaten betaald zijn. Klik je op een betaalde link dan moet de adverteerder geld betalen als vergoeding aan Google. SEA is dus heel anders dan SEO. Om het verschil iets duidelijker te maken heb ik een makkelijk overzicht gemaakt.
Betaalde klikken kunnen vrij snel duur worden voor adverteerders. Gemiddeld betaal je als adverteerder tussen de € 1,00 en € 3,00 per klik. Het voordeel van SEO is daarom ook dat voor de geoptimaliseerde zoekresultaten bedrijven niet hoeven te betalen. SEO kan er dus voor zorgen dat advertentie kosten naar beneden gaan en dat er meer bezoekers naar je website komen.
 —-
White hat vs Black hat SEO
Een veel bekende term in de SEO wereld is white hat en black hat. Als je je een beetje verder gaat verdiepen op YouTube of Google dan zul je snel zien dat deze term vaak voorbij komt. Met white hat bedoelen we simpel uitgelegd alle technieken waarvan Google vindt dat je goed bezig bent. Dit zijn technieken zoals het toevoegen van een beschrijving, de juiste zoekwoorden en de gebruikers ervaringen op een website.
 —
Black hat technieken zijn technieken waar Google niet blij van is dat je ermee bezig bent. Dit zijn technieken zoals het inkopen van backlinks (links die naar je website verwijzen). Google is ook niet blij met het knippen en plakken van content. Deze Black Hat technieken kunnen ervoor zorgen dat Google je lager in de zoekresultaten laat staan of zelfs helemaal verwijderd uit de zoekresultaten.
 —
Zorg er dus voor dat je altijd white hat tactieken gebruikt. Een stukje verder in dit artikel zal ik je uitleggen wat onder andere white hat strategieën zijn.
 
 —-
SEO Stappenplan
Het SEO stappenplan dat wij aanhouden bestaat uit vier onderdelen. Als eerst ga je kijken naar de techniek. Bij techniek zorg je ervoor dat je website helemaal op orde is en aangemeld is bij Google. Daarna kijken we naar de zoekwoorden. Het is belangrijk dat je de juiste zoekwoorden gaat kiezen voor het optimaliseren van je website. Vervolgens gaan we de website optimaliseren. We voegen de juiste zoekwoorden toe, passen de pagina’s aan en maken het helemaal Google vriendelijk. Als laatste gaan we zorgen voor backlinks. Wat backlinks precies zijn leg ik je zo helemaal uit.
Techniek
Als eerste gaan we de techniek van je WordPress website aanpassen. Heb je geen WordPress website dan kun je alsnog veel van de aanbevelingen meenemen in je website. Laten we als eerste starten met de koppeling naar Google en de sitemaps. Een sitemap is een stukje code dat Google laat weten hoe je website in elkaar zit. Een bezoeker zal nooit de sitemap op je website zien. Bij onze website ziet de sitemap er zo uit. Om een sitemap te installeren ga je inloggen op je WordPress website. Vervolgens installeer je de gratis plugin Yoast SEO. Vervolgens is de sitemap geïnstalleerd op je website. Ga naar je homepagina van je website en zet /sitemap_index.xml achter je homepagina. Bij ons ziet dat er zo uit: https://ziecro.com/sitemap_index.xml . Nu zie je (zodra je op enter drukt) de sitemap van je website. Deze gegevens heb je nodig om de koppeling met Google te maken.
We gaan nu een koppeling met Google maken. Ga naar https://www.google.com/webmasters/tools/home . Log in met je Google account en druk op Een Property Toevoegen. Voer hier de homepagina van je website in. Bij ons is dit https://ziecro.com. Heb je je website al gekoppeld met een Google Analytics account dan kun je je website met Google Analytics verifiëren. Heb je dit nog niet gedaan installeer dan eerst Google Analytics op je website. Dit kun je ook doen met een gratis plugin via WordPress.
Heb je je website gekoppeld ? Zo ja, klik dan op sitemaps (zie slide 17 van bovenstaande presentatie). Voeg nu de sitemaps die je wilt toevoegen toe. Vaak wil je dat berichten, pagina’s en producten (bij webshops). Pak alleen de sitemap achter je website naam en niet de hele link. Bij ons zijn dit bijvoorbeeld: post-sitemap.xml , page-sitemap.xml , portfolio-item-sitemap.xml , category-sitemap.xml , post_tag-sitemap.xml , portfolio-category-sitemap.xml , portfolio-tag-sitemap.xml . Als je dit hebt toegevoegd dan zal het ongeveer 2 dagen duren voordat Google je website heeft verwerkt. Je zult binnen 1 maand het verschil beter zien in Google.
Pagina snelheid
Een snelle pagina is cruciaal voor elke website. Als eerste is hosting belangrijk. Goede hosting zorgt namelijk al voor snelle laadtijd. Zelf gebruiken we Vimexx als hosting partner. Vimexx heeft razendsnelle hosting en een zeer goede prijs / kwaliteitsverhouding. Na de hosting is het belangrijk om je afbeeldingen te verkleinen. Grote afbeeldingen gebruiken grote hoeveelheid geheugen en vragen daarom om lange laadtijd. Met de plugin ShortPixel kun je dit verhelpen. ShortPixel verkleint de afbeeldingen automatisch waardoor snelheid altijd optimaal is.
SSL
SSL is een beveiligde verbinding tussen de bezoeker en je website. Je herkent een beveiligde verbinding aan het slotje in de URL balk bovenin de website. Onze website is ook beveiligd zoals je in de URL balk kan zien. Google vindt dit sinds het begin van 2017 heel belangrijk en neemt dit ook mee in de zoekresultaten. Heb je geen beveiligde verbinding dan straft Google je met een lagere plaatsing. Bij veel hosting partijen kun je dit zelf gemakkelijk instellen. Maak hier gebruik van aangezien dit vaak gratis is en binnen 10 minuten geregeld kan zijn. Vergeet niet om de gratis plugin Really Simple SSL te installeren op je website. Dit is helemaal gratis en zal ervoor zorgen dat je verbinding altijd beveiligd is.
404 pagina’s 
404 pagina’s zijn pagina’s die niet meer bestaan. Vaak krijg je bij websites een foutmelding of een error te zien. Bezoekers vinden dit verschrikkelijk om te zien en zullen gelijk weg klikken. Ook Google is niet heel blij met een niet bestaande / verwijderde pagina. Om deze foutmeldingen te voorkomen kun je de plugin 404 to 301 installeren. Deze plugin zorgt ervoor dat alle niet bestaande links naar je homepagina gaan. Je komt hoger in google te staan als je dit probleem oplost.
Zoekwoorden
Nu dat de techniek in orde is gaan we kijken naar de zoekwoorden. Het is belangrijk om goede zoekwoorden te kiezen zodat je geen zoekwoorden kiest met veel concurrentie. Er is een hele handig tool van Google genaamd Adwords Keyword planner. Hiermee kun je zoeken welke zoekwoorden relevant voor je zijn. Is dit je eerste keer op Google Adwords dan zal er gevraagd worden om een campagne op te zetten. Doorloop deze stappen en cancel gelijk de campagne, zo kun je toch gebruik maken van de handige tool. Natuurlijk zijn er online super veel andere tools beschikbaar.
Vul als eerste (slide 27) de URL van je bestemmingspagina in. Een bestemmingspagina is de pagina waar bezoekers uit moeten komen. Google gaat dan voor deze pagina zoekwoorden zoeken. Als je alles hebt ingevuld krijg je een mooi overzicht te zien (slide 28). Nu dat je een mooi overzicht hebt ga je opzoek naar zoekwoorden met Laag tot Normaal concurrentie. Vermijd de zoekwoorden met hoge concurrentie. Kijk vervolgens ook naar het zoekvolume. Zoekwoorden met weinig zoekvolume wil je ook vermijden. De goede zoekwoorden zet je vervolgens in een excel overzicht, hiermee ga je zo meteen aan de slag.
 —
Optimalisatie
Nu gaan we beginnen met het optimaliseren van je website. Per zoekwoord wil je uiteindelijk 1 landing pagina maken. Een landing pagina is een pagina waar je bezoekers op komen. Een paar voorbeelden zijn: Bovenaan in Google Tilburg of Professionele Website laten maken Den Bosch. Dit zijn voorbeelden van pagina’s die reguliere bezoekers nooit zullen vinden op de website. Alleen bezoekers vanuit Google zullen deze pagina’s zien. De pagina’s zijn dus gespecialiseerd op specifieke zoekwoorden.
 —
Als eerste gaan we starten met de titel. Zorg ervoor dat je titel nooit meer dan 70 karakters bevat. Voor dit artikel is dat bijvoorbeeld “Hoe je hoger in Google komt te staan | Gratis Stappenplan”. Voeg vervolgens een meta beschrijving toe, dit mag maximaal 155 woorden zijn. Als laatste kies je een zoekwoord voor het artikel / pagina. Belangrijk is om relevante content te maken en niet te gaan kopiëren en plakken.
  —
Denk je nu van wat is een meta beschrijving of hoe moet ik dat in hemelsnaam onthouden ? Gelukkig hebben we de makkelijke plugin Yoast SEO (slide 31). We hebben deze plugin al eerder geïnstalleerd en die kun je vervolgens zelf gaan gebruiken. Ga naar een pagina of bericht en scroll naar beneden. Daar zie je het Yoast SEO gedeelte (zie slide 32). De Yoast plugin helpt je om een goede pagina of artikel te maken om hoger in google te komen te staan.
 —
De bolletjes in het Yoast SEO gedeelte geven aan waar je je nog moet verbeteren, of wat je nog moet aanpassen. Kijk niet naar het leesbaarheid bolletje in het overzicht. Yoast SEO scant nog niet goed Nederlandse teksten en kan daar dus geen goed oordeel over geven.
  —
Backlinks
Belangrijk bij SEO zijn de backlinks. Backlinks zijn links die naar je website verwijzen vanuit andere websites. Hoe meer backlinks je krijgt van websites hoe belangrijker Google je gaat vinden. Ga dus zorgen dat je artikelen en producten zo vaak mogelijk gedeeld worden. Lokale blogs, vloggers of nieuwswebsites delen vaak leuke content. Ga dus leuke content schrijven en vraag of ze dit willen gaan delen. Hoe meer backlinks hoe sneller je in de zoekresultaten zult stijgen.
  —
Meten is weten
Leuk dat je bezig bent om je website te optimaliseren, maar als je het niet meet dan heeft het weinig zin. De tool Manage WP geeft je de mogelijkheid om voor maar $ 1,00 per maand maximaal 100 zoekwoorden bij te houden. Ook vergelijkt de plugin hoe je het doet in vergelijking met je concurrentie. Zo zie je dus of je daadwerkelijk hoger in Google komt te staan met de tactieken die je gebruikt. Het duurt vaak 2 weken voordat aanpassingen bijgewerkt zijn. Wacht dus even rustig af als je niet direct verschil ziet in de zoekresultaten.
  —
Hebben we nu alles ?
Je bent goed op weg ! Natuurlijk zijn er nog meer factoren die belangrijk zijn voor de zoekresultaten maar de belangrijkste heb je nu al verwerkt in je website. Als je dit zo aanhoud, regelmatig nieuwe zoekwoorden toevoegt en ook af en toe blogt dan kom je al een heel eind.
  —
Sharing is caring!
Vond je dit een handig artikel ? Deel dan het artikel in je netwerk zodat meer toppers kunnen leren hoe ze hun website hoger in Google kunnen krijgen.
  —
Vragen ?
Stuur mij een berichtje op mike@ziecro.com als je vragen over SEO / hoger in Google hebt. Ik help je graag met je vragen ook als je geen klant van Ziecro Internet Marketing bent. Als je opzoek bent om een website te laten maken of je SEO / zoekmachine optimalisatie uit wilt besteden dan ben je natuurlijk ook altijd van harte welkom.
   —
  —
Geschreven door: Mike Kwaaitaal