Selecteer een pagina

Als lokaal bedrijf is marketing een belangrijk onderdeel om meer klanten naar je bedrijf te krijgen. Voor een half jaar zijn we nu met Beleef Altena bezig om zowel bedrijven, talenten als de regio Altena op de kaart te krijgen. Het is daarom voor ons ook heel interessant om te zien hoe bepaalde lokale organisaties van zo veel mogelijk kansen gebruik maken om publiciteit te krijgen terwijl andere de waarden er niet van in zien. Ik heb 5 tips op een rij gezet hoe een lokaal bedrijf op een efficiënte manier meer publiciteit kan krijgen. Heb je zelf nog aanvullingen ? Voeg ze dan toe in de reacties.

 

  1. Content

Niet voor niets is een bekend spreekwoord in de marketingwereld “content is king”. Nog maar weinig lokale bedrijven in Altena zijn echt structureel bezig om content te maken. Vaak horen we een excuus als, ik heb er geen tijd voor, dat kan ik niet, of ik heb niet de juiste spullen, etc. etc. Het is in de geschiedenis van marketing nog nooit zo makkelijk geweest om zelf content te maken. Filmpjes en foto’s kun je in hoge kwaliteit maken en bewerken op de meeste smartphones. Zelfs het editen van filmpjes kun je makkelijk zelf doen op je iPhone. Voor € 25,00 aan betaalde apps heb je een arsenaal aan editing tools waarmee je binnen een paar minuten hele leuke filmpjes en visuals kan maken.

 

  1. Facebook advertenties

Ken je die ondernemer die in de krant een advertentie plaatst omdat de krant veel bereik heeft ? Ik ken er voldoende ! Nog veel ondernemers vinden het prima om € 400,00 uit te geven aan een advertentie in de krant, maar € 20,00 aan Facebook advertenties, hooo maar. Ga eens een keer testen met een Facebook advertentie. Je zult versteld staan van het bereik dat je daar krijgt (+ interactie) voor veel minder geld. Een ander voordeeltje aan Facebook is dat leuke content vele malen goedkoper is om te promoten dan advertenties. Maak je dus leuke filmpjes dan kun je vaak voor heel weinig geld een geweldig bereik hebben.

 

  1. Perslijst

Bij Beleef Altena merken we dat er een aantal bedrijven zo slim zijn om een perslijst aan te maken. Een perslijst is gewoon een overzicht met mailadressen waar je eens in de zoveel tijd een leuk persbericht naartoe stuurt. Organiseer je een event, introduceer je een nieuw product of heb je juist een oproep ? Stuur dan eens een persbericht naar je perslijst. Veel media sites en offline kanalen zijn constant opzoek naar content om te plaatsen. Wanneer je kant en klare content aanlevert zul je versteld staan van de hoeveelheid kanalen die je bericht (vaak gratis) plaatsen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je persbericht geen sales pitch is maar juist een leuk stukje content.

 

Waar kan ik een perslijst vinden ?

GOOGLE, ga een half uur zitten om alle lokale kanalen op een rijtje te zetten en zoek naar de mails van de redactie. (Kranten + Business groepen + Facebook groepen + Websites + Magazines + etc..).

 

  1. Samenwerken

Samen sta je sterk ! Een bekend spreekwoord. In de praktijk bereik je ook veel meer door juist samen te werken. Een leuk voorbeeldje is de aftermovie dat we voor het event Het Kontakt Business Meets Golf gemaakt hebben. Via onze eigen kanalen kregen we ongeveer 40% van het totale bereik binnen. Dat betekend dat 60% van andere kanalen binnengekomen is. Door juist de interactie te zoeken met andere bedrijven en organisaties kun je op een makkelijke manier veel meer bereik krijgen.

 

  1. Meten = weten

Zorg ervoor dat je meet wat het resultaat van je marketingcampagnes is. Tuurlijk gaan er een keer dingen mis en bereik je minder mensen dan dat je zou willen. Dat is juist goed, dan weet je dat je de volgende keer het toch echt anders moet doen. Veel ondernemers adverteren maar lukraak in wat magazines en in kranten zonder enig idee te hebben wat de geïnvesteerde euro’s opleveren. Denk niet dat ik tegen kranten of magazines ben, het is maar een voorbeeldje. Vaak zijn dit prima kanalen voor bedrijven, maar dit zijn ook de makkelijkste keuzen. Je betaald een X bedrag voor een artikel zodat alles voor je geregeld wordt, lekker makkelijk ! Het is belangrijk om te meten wat je uit je geïnvesteerde euro’s haalt. Online is het natuurlijk makkelijk om te meten wat het resultaat is maar offline kun je dit ook zeker doen. Als je in de krant adverteert dan kun je juist een advertentie maken dat alleen gericht is op mensen die de krant lezen, bijvoorbeeld 50% korting op artikel A. Vervolgens adverteer je nergens anders met de aanbieding en kijk je hoeveel mensen de aanbieding opgemerkt hebben. Meten is dus echt weten.

 

P.s. als je toch bezig bent om je perslijst te maken, voeg me dan even toe: mike@beleef-altena.nl

 

Heb je zelf nog tips voor lokale bedrijven ? Zet ze in de reacties neer.

 

Filmpje Het Kontakt Business Meets Golf:

Aftermovie Het Kontakt Business Meets Golf 2017

 

Geschreven door: Mike Kwaaitaal: https://www.linkedin.com/in/mike-kwaaitaal-b4092a34/

 

Originele publicatie:

https://www.linkedin.com/pulse/5-tips-om-lokaal-meer-publiciteit-te-krijgen-mike-kwaaitaal/